top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverEscape Factory

Weet jij deze feitjes over wijn al?

Bijgewerkt op: 12 jun. 2020

Escape Factory opent binnenkort de eerste wijnbar in Amsterdam Noord. 'Van Noord' zal een plek worden waar je kan genieten van de beste wijnen, het heerlijkste eten en - als je zin hebt - een potje jeu de boules of karaoke.


Voor dat je bij ons komt proeven van nieuwe wijnen of jouw all time favorite, moeten we er even voor zorgen dat jouw kennis van the nectar of the gods weer up-to-date is. Hier een aantal feiten over wijn die iedereen zou moeten kennen:


We hebben de monniken te danken voor onze wijn

De wijn die we kennen vandaag hebben we te danken aan de monniken van de Benedicte Kloosters. Zij zijn grotendeels verantwoordelijk voor het uitvinden van de vinificatie die we vandaag kennen. De eerste wijnmakerijen dateren uit 6000 tot 4000 BC en waren te vinden in Georgië en Armenië.


Er zijn zo'n 9 tot 12 stappen nodig om wijn te maken

Het maken van wijn is al eeuwen ongeveer het zelfde. Suiker en gist zijn te vinden in en op de druiven en zorgen bij het fermentatieproces voor de alcohol in dit druivendrankje.

Er zijn verschillen tussen het maken van witte en rode wijn. Bij de witte wijn wordt het vel van de druif verwijderd vóór het fermenteren. Het plaatje hier onder laat het proces zien voor rode wijn.

Bron: Beverage Basics: Understanding and Appreciating Wine, Beer, and Spirits, 2011


Je kan veel over de wijn vertellen door naar de kleur te kijken

De kleur van wijn kan je vertellen waar het vandaan komt, hoe oud het is en welke technieken er zijn gebruikt tijdens het produceren van de wijn.


Bron: winefolly.com


In de basis zijn er 6 verschillende categorieën wijn

Rood, wit, rose, mousserend, dessert en versterkte wijn, zoals port of sherry.

Zo is er voor ieder zijn smaak een wijn, ook in onze wijnbar.


Het verschil tussen nieuwe en oude wereld wijnen

In simpele termen, 'oude wijn' staat voor wijn dat is geproduceerd in Europa, 'nieuwe wijn' staat voor gebieden waar ze nog relatief kort wijn maken. Denk hier aan Zuid-Afrika, Australië, en de Verenigde Staten.

Wijnen uit de Nieuwe wereld hebben over het algemeen een hoger suikergehalte en zijn fruitiger van smaak dan de wat meer aardse tonen van de Oude wereld wijnen.Zo, nu ben je er klaar voor. Als je wil gaan we ons uiterste best doen om je meer te kunnen leren over wijn in onze wijnbar 'Van Noord'. Maak snel een reservering en we zien je snel!
49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page